LIGGING & OMGEVING

Anzegem is een dorp van 14.000 inwoners in het zuiden van West-Vlaanderen, en is gelegen in het glooiende heuvelland tussen de Schelde en de Leie.

Deelgemeenten zijn Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte.

Anzegem is vooral bekend omwille van:

 • Stijn Streuvels, schrijver en ereburger sinds 2017;
 • De Gapersstoet en Gapersfeesteh, met verkiezing van het Gaperke: de ambassadeur van Anzegem;
 • Piro’s (worstebroodjes): een streekproduct, en de Pirofeesten;
 • Doortochten van Vlaamse Wielerklassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen, met name langs de hellingen in de Holstraat en op de Tiegemberg en langs de kasseistrook in de Varenstraat.

Bezienswaardigheden

Anzegem telt veel bezienswaardigheden. De hoofdkerk van Anzegem, de Kerk van Sint-Jan de Doper, waarvan het oudste gedeelte dateert van de 12de eeuw, is daar één van. Ook de Oude Kerk te Vichte (de voormalige parochiekerk) heeft een bouwgeschiedenis die teruggaat tot deze eeuw.

In Anzegem bevinden zich ook de enige nog werkende watermolen van West-Vlaanderen, “Goed ter Walskerke“, daterend uit 1769, en de Landergemmolen, een houten staakmolen uit 1781.

Het Lijsternest, de voormalige woning van schrijver Stijn Streuvels, is zeker een bezoekje waard. Naast museum is het ook een plek waar auteurs samenkomen om te schrijven.

Tot slot telt Anzegem maar liefst drie militaire begraafplaatsen:

 • Anzegem Communal Cemetery (gemeentelijke begraafplaats met 18 gesneuvelden (Britten en een Nieuw-Zeelander) uit WOI)
 • Vichte Military Cemetery (238 gesneuvelden, Britten en Canadezen, uit WOI)
 • Ingoyghem Military Cemetery (142 gesneuvelden, Britten, Duitsers en Canadezen, uit WOI)

Over het Lijsternest

Het Lijsternest is het huis in Ingooigem van de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels. Het huis werd gebouwd in 1905 in een charmante cottagestijl naar een ontwerp van de architect Jozef Viérin. Na de dood van zijn echtgenote heeft de Provincie West-Vlaanderen in 1977 het goed aangekocht en hersteld. Vanaf 1982 werd het woonhuis opengesteld voor het brede publiek als een schrijversmuseum.

Door een interactieve digitale applicatie met onder andere filmpjes en historisch fotomateriaal, ontdekt de bezoeker zelf het leven en werk van de schrijver. Het huis treedt op die manier in interactie met de materiële getuigenissen van het leven van Streuvels: foto’s, filmpjes, boeken, etc. Op deze wijze word je ondergedompeld in de tijdsgeest van Streuvels.

Naast een erfgoedsite fungeert het Lijsternest eveneens als schrijversresidentie. Voor enkele weken vindt een Vlaamse of buitenlandse schrijver, net als Streuvels, een inspirerend onderkomen in het Lijsternest.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Stijn Streuvels en Anzegem

Stijn Streuvels  (1871-1969), pseudoniem voor Frank Lateur, werd geboren in Heule. Hij was één van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige letteren van zijn tijd en schreef in naturalistische stijl. Streuvels leefde en werkte in het Lijsternest gedurende 60 jaar, tot hij er stierf in 1969. Hier schreef hij meesterwerken zoals ‘De Vlaschaard’, ‘Het leven en de dood in de ast’, ‘Prutske’ en ‘De teleurgang van de Waterhoek’.

In 2017 werd hij ereburger van Anzegem.

Oudenaarde

B&B La Rozerie ligt op een boogscheut van het bruisende Oudenaarde, met 30.000 inwoners de derde stad van Oost-Vlaanderen en het ware hart van de Vlaamse Ardennen. Oudenaarde heeft een bijzonder rijk erfgoed en boeiende geschiedenis. Wie Oudenaarde zegt, zegt bovendien ook de Ronde van Vlaanderen: sinds 2012 is het de aankomststad van dit grootse evenement in Vlaanderen.

Stadhuis en Belfort

Het Stadhuis en Belfort van Oudenaarde behoren tot het UNESCO werelderfgoed. Het stadhuis dateert uit 16de eeuw en is een zuiver voorbeeld van Brabantse gotiek. Het belfort is als centrale toren opgenomen in het in de hoofdvleugel van het stadhuis.

Sinds 2012 is het MOU (Museum Oudenaarde en Vlaamse Ardennen) opgenomen in het stadhuis. Je wordt er meegenomen op ontdekkingsreis in het rijke textielverleden van Oudenaarde, met als kers op de taart de 15 originele Oudenaardse wandtapijten.

Stad van de Ronde

Oudenaarde is bijzonder trots op haar status als stad van de Ronde van Vlaanderen. Het CRVV, Centrum Ronde Van Vlaanderen, omvat een Belevingsmuseum waar je op een interactieve manier kennis maakt met dit jaarlijkse evenement. Er is ook een Rondeshop en een Brasserie waar je een Spaghetti Boonaise of een Coupe Koppenberg kan nuttigen.

Andere bezienswaardigheden

Voor cultuurliefhebbers zijn er nog tal van plaatsen die het bezoeken waard zijn: de Sint-Walburgakerk, het Begijnhof, het Bisschopskwartier, de Boudewijntoren, het Huis Cambier, het Vleeshuis…

Wandelaars kunnen zich uitleven aan de Donkvijver, op wandelafstand van het centrum. The Outsider organiseert er diverse outdooractiviteiten.

Brouwerijen

Oudenaarde heeft een rijke biertraditie. Vier lokale brouwerijen zetten deze traditie verder: Roman, Cnudde, Liefmans en Smisje.

De Koppenberg

De Koppenberg – bijgenaamd de bult van Melden – is 79m hoog en ligt in deelgemeente Melden. Met zijn hellingspercentage van maar liefst 22% op het stijlste punt is het één van de meest gevreesde bergen in de Ronde van Vlaanderen.

De Koppenbergcross die jaarlijks op Allerheiligen gehouden wordt, wordt beschouwd als een van de zwaarste veltritten van het seizoen.

Fietsen en mountainbiken

Anzegem is een waar paradijs voor recreatieve en sportieve fietsers en mountainbikers. Op de website van Anzegem vindt u een overzicht. Een vermeldenswaardige fietstocht is de “Elfstenentocht” (27km in Anzegem, 23km in Deerlijk en 24km in Wielsbeke. Routes vloeien over in elkaar, je fietst van steen naar steen, van oorlogsverhaal naar oorlogsverhaal.)

Wandelen

Ook wandelaars vinden in Anzegem en omgeving hun hart ophalen. De Streuvelswandelroute is ideaal voor wie Anzegem beter wil leren kennen. De route start aan het Lijsternest en loopt langs de Tiegemberg, de Bergmolen, de uitkijktoren en het Sint-Arnolduspark.

Gastronomie in de streek

Voor de gastronomen is er in de streek ruime keuze aan restaurants en bistrots. Allereersts is er op 12km afstand uiteraard driesterrenrestaurant het Hof van Cleve van Peter Goossens. Reserveer ruim op voorhand!

Een andere aanrader is Plein 25 te Elsegem: daar kunt u genieten van een “licht gastronomische keuken, met respect voor het product en de seizoenen”.

Bij Hobo’s in Waregem geniet u dan weer “in een ontspannen en ongedwongen sfeer van klassieke Belgische en Japanse keuken met zin voor gastronomie”.

Restaurants in Anzegem

Restaurant Beukenhof
In restaurant Beukenhof eet je in stijl in het kasteel midden een groendomein in Vichte. Proef hier eens op het terras van een biertje van de lokale brouwerij Verhaeghe.
Beukenhofstraat 43, Vichte (Anzegem) – www.beukenhofvichte.be

’t Moreelsgoed
Het moderne en jonge interieur vormt een ideaal kader voor zowel een romantisch, zakelijk als gezinsvriendelijk onderonsje.
WestdorpAnzegem – www.moreelsgoed.be

Bistro Biboo
Bistro Biboo is een gezellig en uitstekend bereikbaar restaurant te Anzegem, aan het nieuwe rondpunt met richtingen Anzegem, Vichte, Waregem en Wortegem.
Heuntjesstraat 7Anzegem – www.bistrobiboo.be

Cafe Renee
Café Renee staat voor een dagverse keuken en eerlijke gerechten. We werken met de beste leveranciers en maken dagelijks de heerlijkste combinaties.
Statiestraat 67Anzegem – www.caferenee.be

Brasserie Oud Gemeentehuis

Naast de persoonlijke touche draagt de uitgebreide kaart met snacks, kindergerechtjes, en een brede waaier Vlaams klassiekers bij tot het succes.
Kerkstraat 2, Anzegem – www.brasserieoudgemeentehuis.be

Wie van sport houdt kan zich uitleven in Waregem:

 • In het Regenboogstadion ESSEVEE – Zulte –Waregem – kunt u wedstrijden in 1° nationale bijwonen;
 • De eerste dinsdag na de laatste zondag van augustus vindt hét paardenevenement van het jaar in België plaats: Waregem Koerse. In hetzelfde Hippodroom zijn er ook drafrennen van mei tot september.
Contacteer Ons

Arrangementen

Verblijf & activiteit

Je krijgt een verblijf van  2 nachten in luxe 4 sterren kamer.

 • Vrijdag van 16u00 krijg je een diner: hapjes met drankje – voorgerecht – hoofdgerecht – dessert – ½ fles wijn + water inbegrepen.
 • Zaterdag : uitgebreid ontbijt tussen 08u30 en 09u30, gevolgd door een begeleid bezoek met gids aan Brouwerij ROMAN – Oudenaarde / Mater duur : 02u00 – proeverij en geschenk – broodjes lunch – begeleid bezoek aan de Stad Oudenaarde – avondeten: dagschotel – soep of voorgerecht  – hoofdgerecht – dessert + water.
 • Zondag tussen 09u00 / 10u00 krijg je een uitgebreid ontbijt en vertrek +- 11u00.

Dit alles voor een prijs van 275,00 € per persoon – bijkomende dranken vlg. prijslijst.